Originea Rasei Golden Retriever

Moderator: Moderatori

Originea Rasei Golden Retriever

Mesajde soulcharisma » Sâmbătă, 20.12.2008 22:38

Deschid acest subiect in urma accesarii unor site-uri romanesti unde am gasit nenumarate greseli si inexactitati in legatura cu originea si istoria rasei Golden Retriever.
Daca exista interes din partea user-ilor in legatura cu acest subiect astept cu interes opiniile si curiozitatile voastre.
soulcharisma

Re: Originea Rasei Golden Retriever

Mesajde joanna » Duminică, 21.12.2008 01:25

Cea mai buna 'varianta' a istoriei rasei GR am citit-o de multe ori pe site-ul clubului de GR din UK :
http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk ... 0page.html Aici exista si doua articole foare interesante ale lui Joan Gill si Joan Tudor.

De asemena, recomand seria de carti de Valerie Foss: The Golden Retriever first/second/third/forth/fifth book of Champions and Obedience Champions, in care este explicata istoria si originea rasei f bine. Eu am doar a 4-a carte, si sunt peste 60 de pagini in care au strans informatii despre primii goldeni si crescatori.

Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca in ziua de azi multi proprietari de goldeni..de fapt majoritatea par sa fi uitat ca goldenii au fost creati pentru vanatoare. Pe langa faptul ca nu li se ofera ocazia sa isi satisfaca acest instinct, deja exista f f multe exemplare in romania care nici nu mai au caracterul mult apreciat de creatorii rasei. Acum, este f normal si chiar apreciat ca goldenul tau sa nu fie interesat de pasari sau de alte animale salbatice...si stea langa ele cu o fatza plictisita. Nici nu realizati ce mare defect este acesta! :-/
Si eu am gasit numeroase greseli online, dar cum am spus, nu ma iau decat dupa ce au scris in carti crescatori influentiali ai rasei.
joanna

Mesajde joanna » Duminică, 21.12.2008 01:31

soulcharisma scrie:Deschid acest subiect in urma accesarii unor site-uri romanesti unde am gasit nenumarate greseli si inexactitati in legatura cu originea si istoria rasei Golden Retriever.
Daca exista interes din partea user-ilor in legatura cu acest subiect astept cu interes opiniile si curiozitatile voastre.

Soulcharisma, spune-ne care au fost primele selectii facute pt a se ajunge la rasa GR. Ce alte rase au contribui la crearea lui si in ce masura? Cred ca e mult de spus... :lol:

Din pacate nu cred ca exista o carte numai despre originea rasei, eu n-am descopert-o. Istoria cea mai detaliata am gasit-o in The Golden retriever fourth book of Champions, Show Champions and Obedience Champions.
joanna

Mesajde soulcharisma » Duminică, 21.12.2008 12:23

joanna scrie:Cea mai buna 'varianta' a istoriei rasei GR am citit-o de multe ori pe site-ul clubului de GR din UK :
http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk ... 0page.html Aici exista si doua articole foare interesante ale lui Joan Gill si Joan Tudor.

De asemena, recomand seria de carti de Valerie Foss: The Golden Retriever first/second/third/forth/fifth book of Champions and Obedience Champions, in care este explicata istoria si originea rasei f bine. Eu am doar a 4-a carte, si sunt peste 60 de pagini in care au strans informatii despre primii goldeni si crescatori.

Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca in ziua de azi multi proprietari de goldeni..de fapt majoritatea par sa fi uitat ca goldenii au fost creati pentru vanatoare. Pe langa faptul ca nu li se ofera ocazia sa isi satisfaca acest instinct, deja exista f f multe exemplare in romania care nici nu mai au caracterul mult apreciat de creatorii rasei. Acum, este f normal si chiar apreciat ca goldenul tau sa nu fie interesat de pasari sau de alte animale salbatice...si stea langa ele cu o fatza plictisita. Nici nu realizati ce mare defect este acesta! :-/
Si eu am gasit numeroase greseli online, dar cum am spus, nu ma iau decat dupa ce au scris in carti crescatori influentiali ai rasei.

Poate ar trebui specificat cine sunt cele doua doamne Joan Tudor si joan Gill,autoarele articolelor mai sus mentionate.
Joan Gill a fost propietara vestitei canise Westley(primul golden avut a fost in 1936 si moare in 2005 dupa aprox 70 de breeding) care este cunoscuta pe plan mondial in special datorita femelelor de reproductie care au acest afix.Femelele Westley si-au pus amprenta definitiv in aspectul modern/contemporan al acestei rase si de asemenea a produs singurul golden din istorie care a devenit Uk dual Ch si Irish dual ch ,anume David of Westley.Din nefericire Joan Gill nu avut si nu are nici o pagina web iar informatii despre cainii si actvitatea ei se gasesc doar in cartile de specialitate.

Joan Tudor isi incepe activitatea in 1945 creand o linie Camrose(http://www.camroseretrievers.co.uk) in peste 62 de ani de activitate ajungand in prezent la generatia 14.Ea a detinut pe faimosul Camrose Cabus Christopher,cel mai influential mascul din istoria rasei si al doilea caine influential din toate rasele dupa un labrador.Bineinteles ca din acest mascul au iesit cei mai mari campioni In Marea Britanie.

Se considera ca catre toti crescatorii indiferent de nume ca istoria moderna a acestei rase a fost stabilita de catre cele doua canise mai sus mentionate iar cei mai buni caini au iesit din combinatiile celor doua afixe si anume Camrose si Westley.
soulcharisma

Mesajde soulcharisma » Duminică, 21.12.2008 13:01

joanna scrie:
soulcharisma scrie:Deschid acest subiect in urma accesarii unor site-uri romanesti unde am gasit nenumarate greseli si inexactitati in legatura cu originea si istoria rasei Golden Retriever.

Soulcharisma, spune-ne care au fost primele selectii facute pt a se ajunge la rasa GR. Ce alte rase au contribui la crearea lui si in ce masura? Cred ca e mult de spus... :lol:

Din pacate nu cred ca exista o carte numai despre originea rasei, eu n-am descopert-o. Istoria cea mai detaliata am gasit-o in The Golden retriever fourth book of Champions, Show Champions and Obedience Champions.

Intr-adevar nu exista o carte dedicata originii sau istoriei acestei rase dar exista cateva care au capitole substantiale referitor la origine.

Istoria rasei a fost oficial recunoscuta de catre asociatia chinologica britanica doar in 1960.
Originea rasei GR este mult mai putin obscura decat a oricarei alte rase de retriever-i.Este absolut sigura ca startul in aceasta rasa a facut-o primul lord Tweedmouth in secolul XIX,asa cum arata cartea intretinuta cu grija si adusa public de catre stranepotul lui Earl of Ilchester.
In 1868 lordul Tweedmouth imperecheaza un retriever cu blana ondulata de culoare galbena(yellow Wavy Coated Retriever-Nous) cu o femela de Tweed Water Spaniel-Belle.Acesti spanieli sunt descrisi de contemporanii acelor vremuri ca ''retrieveri de talie mica'',de culoarea ficatului avand blana creata.
Lordul Tweedmouth a crescut pe aceasta linie metodic folosing inca un Tweed spaniel si doua outcross-uri cu retriever-i negri,Setter irlandez si Bloodhound de culoarea nisipului.
Este acum cunoscut ca,exemplarele din canisele influentiale din prima parte a secolului trecut , care se afla in spatele generatiilor goldenilor de astazi au fost stabilite din cainii Lordului Tweedmouth.
soulcharisma

Mesajde diana_D » Luni, 22.12.2008 12:38

Eng. CH. Noranby Campfire (7/24/1912-)
Primul Golden campion, crescator dna W. M. Charlesworth.

Edward Marjoribanks, Lord Tweedmouth, K.T., 1849-1909: Notes and Recollections (Hardcover)

http://www.amazon.com/Edward-Marjoriban ... 251&sr=1-1
Imagine
diana_D

Mesajde soulcharisma » Luni, 22.12.2008 20:27

Tot ce se stie in prezent despre originea rasei este datorata unui stranepot al lordului Tweedmouth si anume Lordul Ilchester.El a dezvaluit public toate notele si cartile despre originea gr.
Poate si mai mult datoram d-nei Elma Stonex care si-a dedicat aproape 10 ani din viata in cercetarea originii pt a afla toate dovezile corecte,legand intre ele piesele bucata cu bucata pt a ne reda imaginea completa.

D-na Charlesworth, mai sus mentionata a avut o contributie consistenta asupra rasei asa cum o vedem noi astazi , ea si inca cativa pasionati formand Golden retriever club in anul 1913.Atunci insa originea rasei era pusa pe seama legendei rusesti,publicand o carte in acest sens in 1932.
Dovezile de netagaduit a originii rasei au fost scoase la iveala doar in 1952 fiind publicat un articol denumit"The origin of the Yellow Retriever".
soulcharisma

Mesajde joanna » Luni, 22.12.2008 20:29

Hai sa vorbim putin si despre istoria goldenului in restul Europei. Desigur... ei au ajuns mai tarziu pe continent. Care au fost cele mai importante si mai influentiale canise din Europa? Stiu ca nordicii au fost printre primii cara au importat din UK, si deja au dezvoltat foarte multe linii in Scandinavia (Mjærumhøgda, Dewmist). Nu m-am documentat destul insa dar.. e interesant si bine de stiut. Asa ca rog cunoscatorii sa mai adauge :D
joanna

Mesajde joanna » Luni, 22.12.2008 20:45

Aceste info le-am strans mai demult..
Nous a fost imperecheat cu femela de Tweed Water Spaniel , numita Belle, rezultand un cuib de patru femele galbene, Crocus, Cowslip, Primrose si Ada.
In 1876, Cowslip, a fost imperecheata cu un Setter Rosu si astfel, s-a nascut Topsy. Mai departe, ea a fost montata cu un Wavy Coated Retriever, pe nume Sambo dand nasterea unei femele, Zoe. Zoe a fost imperecheata apoi cu Jack (frate cu Topsy), devenind parintii lui Gill si lui Nous II. In 1882, Gill a fost montat cu un Retriever negru, Tracer, rezultand Quennie. Quennie a fost montat cu Nous II, dand nastere luii Prim si Rose. Acestia aveau in sange 47% Setter, 35% Lesser St. Johns Newfoundlad, 12% Springer Spaniel si 6% Water Dog.

Iata si o poza a pedigree-ului acestui ultim cuib selectat de lordul Tweedmonth:
Imagine
joanna

Mesajde soulcharisma » Marţi, 23.12.2008 00:28

In 1920 numele rasei afost schimbat din retriever(golden or yellow) in Retriever(golden).Inteligenta,blandetea si aspectul deosebit al acestor caini au atrasi numerosi membri noi al clubului proaspat format.
In 1923 apare si prima publicatie a clubului "year book" cand aveau un numar de 48 de membri.40 e ani mai tarziu clubul de gr numara peste 500 de membri cunoscand o mare popularitate intre pasionatii acestei rase.
D-na Charlesworth devine secretar al acestui club.In aceasta perioada se stabileste standardul si punctele acordata fiecarei parti anatomice:

Cap,ochi si dinti.....20 pct
Ears....................5 pct
Nas.....................5 pct
Culoare................10 pct
Blana...................5 pct
Labe..................10 pct
Trenul anterior......10 pct
Trenul posterior.....10 pct
Jareti.................10 pct
Coada.................5 pct
Corp..................25 pct
Total............115 pct

Doar in 1930 au fost luate in considerare talia si greutatea rasei.Mai sus a fost mentionat primul gr campion,anume in 1921 ,iar imediat dupa apare primul campion la munca FT CH Eredine Rufus al carui prorietar era D-na Griggs care de asemenea produce prima femela campioana a rasei Bess Of Kentford.
Dl Hermann produce un succes notabil cu Balcombe Boy-primul Dual ch al rasei.
soulcharisma

Mesajde diana_D » Miercuri, 25.11.2009 22:41

Cand primul standard a fost elaborat in 1911, cremul a fost exclus din standard, iar in anii 20 cainii de culoare deschisa nu erau preferati. Culorile deschise au castigat in popularitate la inceputul anilor 30, iar in 1936 standardul a fost revizuit: " orice nuanta de crem sau auriu, nu rosu sau mahon" deoarece s-a constantat ca a fost facuta o greseala prin interzicerea culorii originale.
Imagine
diana_D

Înapoi la Discutii generale